Invitație la film, 1 noiembrie 2022, ora 18.00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania

Asociația Culturală Artburg vă invită marți, 1 noiembrie 2022, ora 18.00, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania (Bvd. Eroilor nr. 29) la lansarea celei de-a 8-a ediție a programului internațional de distribuție alternativă de film documentar, KineDok la Brașov. Se va proiecta filmul documentar FLEE, triplu nominalizat la Oscar.

Filmul spune povestea lui Amin, un băiat din Afganistan, care a învățat de mic că libertatea și fericirea sunt bunuri fragile și alunecoase, imposibil de păstrat intacte fără un efort considerabil. După o copilărie fericită în spațiul acum pierdut al Afganistanului natal, Amin își începe povestea care îl plasează în realitatea neagră a războiului și a șirului de dezastre care au urmat. Arestarea tatălui și dispariția lui sunt numai declanșatorul unei vieți în care haosul Rusiei nouăzeciste, dificultatea emigrării în Vest, îndoielile legate de propria identitate sexuală și acceptarea ei sunt noile coordonate. Animația alunecă pe nesimțite în jocul documentarului, regizorul iese și el din convenție și se apropie de protagonist, într-un gest de empatie pe care niciun mecanism cinematografic nu-l poate împiedica. În parte terapie prin cinema, în parte confesiune, „Evadare” este în primul rând un memento despre acceptare și traumele cauzate de absența ei.

După vizionare, publicul va putea discuta despre film și despre tematicile sale cu Gabriela Leu, reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați în România și cu Vlad Babenco, manager cultural, doctorand în științe politice axat pe cercetare queer. 

Intrarea la eveniment este liberă.

Acesta este trailerul filmului FLEE.