Proiectul WORTH Două zile de evenimente comemorative și training în România

Proiectul WORTH – Două zile de evenimente comemorative și training în România

(Traducere după YouNet)

Proiectul WORTH – WOmen in Resistance in the 20th Century – ca parte a Programului Citizens, Equality, Rights and Values (CERV) finanțat de Uniunea Europeană, are ca obiectiv principal creșterea cunoștințelor și promovarea conștientizării despre poveștile de rezistență în timpul secolul XX cu femeile ca principale protagoniste.

Pentru a pregăti proiectul și pentru a asigura implementarea eficientă a proiectului, cele cinci organizații partenere din Italia, Portugalia, Polonia, Slovenia și România au participat la un curs de Training for Trainers (TRA) la Brașov, România, desfășurat în perioada 10-11 mai.

În prima zi, partenerii au comemorat poveștile femeilor care au luptat pentru rezistență în Europa în timpul secolului al XX-lea. Pentru a aduce un omagiu istoriei și angajamentului femeilor, participanții la evenimentul comemorativ au avut onoarea de a vizita Muzeul de Pânze și Povești  din Mândra, fondat de Alina Zară. Ulterior, partenerii au vizitat Cetatea Făgăraș, acum Muzeul Țării Făgărașului care găzduiește temporar expoziția realizată de Ioana Hașu-Georgiev în 2018 Femeile Rezistenței anticomuniste din Făgăraș, acordând atenție actorilor invizibili ai luptei anticomuniste și explorând aspectele mai puțin cunoscute ale mișcării de rezistență. Participanții au vizitat apoi una dintre fascinantele biserici fortificate evanghelice din transilvania, cea de la Cincșor, și au fost fermecați de poveștile ghidului, istoricul Michael Lisske.

Pe parcursul celei de-a doua zile de instruire, activitățile planificate pentru parteneri au vizat în principal pregătirea evenimentului Human Library, prezentarea metodelor de activitate non-formală și împărtășirea celor mai bune practici pentru implementarea proiectului.

Domeniul învățării stimulate de metodele de joc se concentrează pe practicile de gamification și activitățile de învățare care urmează această linie a educației non-formale. Prin urmare, partenerii au avut șansa și oportunitatea de a aprofunda și îmbunătăți cunoștințele despre principalele instrumente utilizate în acest domeniu precum Mentimeter, Urban Trekking și Action Bound. Prin utilizarea acestor aplicații și instrumente digitale, partenerii au câștigat experiență directă despre cum să facă practicile de învățare mai antrenante și mai inspiratoare, mai ales atunci când publicul țintă este alcătuit din copii.

Datorită acestei instruiri, fiecare partener va fi pregătit să organizeze în propria țară evenimentul Human Library în cadrul căruia „Living Books” vor fi oamenii care vor spune povești directe sau indirecte despre femei și rezistență în Europa în secolul XX, promovând memoria colectivă și apărând aceste mărturii în societatea locală, oferind o dimensiune europeană asupra unui trecut care ne unește și promovând o cultură internațională a memoriei, oferind o viziune și o înțelegere mai incluzivă a istoriei.

Urmăriți acest eveniment uimitor de două zile organizat de Proiectul WORTH! Alăturați-vă nouă pentru a promova o înțelegere mai echilibrată a istoriei în funcție de gen. Pentru a afla mai multe, accesați https://worth-cerv.weebly.com/articles

Imagine de la training

ToT training

Imagine de la Mandra

Mandra

Imagine de la Fagaras

Fagaras

Imagine de la Cincsor

Cincsor